Terroir

Vingården er beliggende på en sydøst vendt skråning med masser af sol og varme, og den ligger godt i læ af skov og flotte morænebakker. Et perfekt mikroklima til dyrkning af vin under de ellers lidt køligere nordjyske himmelstrøg.

Jorden består både af moræneaflejringer og smeltevandsaflejringer fra sidste istid for omkring 12.000 år siden. Der træffes øverst på skråningen lidt blandede lag af sten, grus og sand med indslag af silt og ler – mens der lidt længere nede af skråningen primært træffes lagdelte smeltevandsaflejringer af fraktioner som fint sand, silt og ler.

Alle vinstokke er plantet i håndborede huller, og disse boringer har givet et godt billede af, hvordan afsmeltningen af isen har fundet sted. Her kan man se, hvordan “tunger” af sten, grus og sand har fosset ned over skråningen – og der er meget stor variation i jordlagene. Jorden er generelt rig på indhold af både jern og mangan, og disse mineraler er også vigtige for udvikling af vinstokkene – og for kvaliteten af den fremstillede vin.

Jorden har en surhedsgrad (pH-værdi), der er svagt sur, og det betyder at der skal tilsættes en smule kalk for at neutralisere jorden – og herigennem skabe gode betingelser for vinstokkenes optagelse af næringssalte og mineraler. Nogle druesorter er mere følsomme end andre overfor jordens surhedsgrad, og der tages individuelle hensyn fra druesort til druesort.

Geologien gør at vinstokkene vokser i meget veldrænet jord, og vinstokke er heldigvis nøjsomme med hensyn til vand. Med alderen trænger vinstokkens rødder dybt ned i jorden, og de kan faktisk gå mere end 10 meter i dybden for at finde vand og næring, og blive op til 100 meter lange.

Omvendt kan tørre perioder være hård kost for de helt nye vinstokke, og det kan kræve vanding for at holde de små vinstokke i live – indtil rødderne får godt fat i jorden. Det er en hårfin balance, da rødderne skal søge vand i de dybereliggende jordlag – og ikke ved jordoverfladen.