Bæredygtighed

Vingården er fra den første dag etableret og drevet med respekt for miljø, natur og bæredygtighed.

Der anvendes ”Eco Trellis” som opbindingssystem – et system der er patenteret og udviklet i New Zealand. Der anvendes rubinie træ som stolper i enderne af hver vinrække, og der bruges også robinie stolper rundt om vingården. Det angivne opbindingssystem og den valgte træsort medvirker til en lang levetid og medfører et minimalt vedligehold af vingården. 

Selve arbejdet i vingården foregår med håndkraft.  Det gælder fjernelse af ukrudt i løbet af sæsonen, bearbejdning af jorden, klipning og opbinding af vinstokke samt ved høsten af druer i det tidlige efterår.  Der anvendes i mindre omfang organisk gødning/kompost og kalk godkendt til økologisk dyrkning.

Vinstokkene kan i det tidlige forår også blive overrislet med vand for at knopperne ikke skal beskadiges af sen nattefrost. Herudover kan udsatte vinstokke hen over sæsonen selektivt blive overrislet eller gødet med produkter godkendt til økologisk dyrkning for at fjerne vinskimmel, gråskimmel og meldug – så hele vingården ikke rammes af sygdom. Der anvendes en fødevareingrediens (hævemiddel i bagepulver), som dog kun virker kortvarigt (7-8 dage), men som til gengæld ikke ødelægger vinen eller gør skade på miljø og natur.

I vineriet anvendes økologiske gærtyper. Der tilsættes som udgangspunkt ikke svovlforbindelser for at forhindre bakterier og oxidering, men vinen søges i stedet for beskyttet med et dække af kuldioxid, som er en helt naturlig bestanddel i processen med fremstilling af vin. Hertil kommer sterilfiltrering ved aftapning af vinen (under vakuum) for at fjerne eventuelle rester af bakterier (eksempelvis mælkesyrebakterier og eddikesyrebakterier) i vinen.

Der tilsættes i øvrigt ikke andre ingredienser end sukker for at skabe det rette tryk i mousserende vine. Det betyder, at den fremstillede hvidvin og rosèvin gerne må drikkes indenfor de første 1 – 2 år, mens den mousserende vin kan holde sig meget længere, da alkoholen og kulsyren medvirker til at ”konservere” vinen.

Om efteråret slås og fjernes græs og vegetation i og omkring vingården, så de hjemmehørende vilde planter og blomster har mulighed for at udvikle sig til stor glæde for især insekter og sommerfugle. Det tiltrækker ynglende småfugle i sommerperioden, som fanger bytte til deres unger. Det gælder bl.a. rødrygget tornskade, som har været en flittig gæst i flere år.

Der anvendes på ingen måde sprøjtegifte, og der sprøjtes heller ikke med svovlholdige produkter (som ellers er tilladt ved økologisk dyrkning).