Kurser

Danmark er godt på vej til at blive et vinland, og vi er allerede anerkendt for at fremstille hvidvin, rosèvin og mousserende vin af høj kvalitet og international klasse.

Flere og flere interesserer sig for, hvordan man lokalt fremstiller vin af danske druer – så den bliver velsmagende. Her tilbyder Lundby Krat Vingård 2 grundkurser og 2 udvidede kurser, så man bliver klædt på til at fremstille sin helt egen vin baseret på vindruer eller hyldeblomst. Det være sig hvidvin, rosèvin eller mousserende vin.

Det anbefales, at man starter med et grundkursus, så man tilegner sig praktisk viden og erfaring, og herefter bygger næste trin på. Men der er ingen regler uden undtagelser, så du vælger selv dit eget forløb. Hvis man har nogen erfaring med fremstilling af vin, så kan man vælge kun at deltage i en nærmere udvalgt session.

Vi har flere års erfaring med fremstilling af hvidvine, rosévine og mousserende vine, og står selv for undervisning på kurserne. Ole har en 5 års universitetsuddannelse som civilingeniør indenfor miljø og kemi bag sig – og han har både praktisk erfaring med og forståelse for de biokemiske processer ved fremstilling af vin.

Nedenfor finder du en kort beskrivelse af:

Kursus 1. Grundkursus i fremstilling af hvidvin og rosèvin

Kurset afholdes på Lundby Krat Vingård, så der er mulighed for at tilgå tingene i praksis – og se hvilket udstyr det kræver at fremstille vin.

Kursusforløbet er samlet set på 2 sessioner af 5 timers varighed fordelt over 2 lørdag formiddage i tidsrummet kl. 09.00 – 14.00. Den første session forventes gennemført med opstart i august, og omhandler fremstilling af hvidvin og rosévin.

Prisen pr. deltager inkl. kursusmateriale og diverse ingredienser, kaffe og rundstykke er kr. 1.050,00 inkl. moms. Kurset afholdes med 8 – 12 deltagere på hvert hold. Hvis man kun deltager i et af kursets sessioner er prisen normalt på kr. 650,00.

Tilmelding
Kursusdatoer:
August 2025 (ikke fastlagt endnu)
September 2025 (ikke fastlagt endnu)

Du er velkommen til at tilmelde dig hos vinbonden (Ole) på mobil 6040 7700 eller hos Betina på mobil 6177 3462. Send gerne en SMS.

Kursus 2. Udvidet kursus i fremstilling af hvidvin og rosèvin

Kurset afholdes på Lundby Krat Vingård, så der er mulighed for at tilgå tingene i praksis – og se hvilket udstyr det kræver at fremstille vin.

På dette kursus lærer du – udover de praktiske elementer i grundkurset – lidt mere om de mikrobiologiske og kemiske processer i fremstillingen af vin, hvordan man styrer fremstillingsprocessen – og muligheder for at korrigere, hvis det er ved at gå galt.
 
Vi kommer bl.a. ind på vindruens sammensætning, indholdet af sukkerstoffer, forskellige organiske syrer og bitterstoffer, modningsprocessen i vindruen, vigtigheden af hygiejne, gærtyper og deres anvendelse, gæringsprocessen, omstikning af vinen, beskyttelse mod oxidering, malolaktisk gæring, proces med kuldestabilisering, måleudstyr i vinmarken og i fremstillingsprocessen etc. Alt sammen så man får et godt billede af, hvad de forskellige trin betyder for kvaliteten af vinen – og så man undgår fejl i fremstillingsprocessen.

Kursusforløbet er på 1 session af 5 timers varighed afholdt på en lørdag formiddag i tidsrummet kl. 09.00 – 14.00. Det udvidede kursus forventes gennemført med opstart i august 2025 forud for høst af vindruer på vingården.

Prisen pr. deltager inkl. kursusmateriale, diverse ingredienser, kaffe og rundstykke er kr. 750,00 inkl. moms. Kurset afholdes med 8 – 12 deltagere på hvert hold.

Tilmelding
Kursusdatoer er ikke endeligt fastlagt, men du er velkommen til at forhåndstilmelde dig hos vinbonden (Ole) på mobil 6040 7700 eller hos Betina på mobil 6177 3462. Send gerne en SMS.

Kursus 3. Grundkursus i fremstilling af mousserende vin

Kurset afholdes på Lundby Krat Vingård, så der er mulighed for at tilgå tingene i praksis – og se hvilket udstyr det kræver at fremstille mousserende vin. På kurset lærer du at blive fortrolig med den praktiske del af processen med fremstilling af mousserende vin.

Kursusforløbet omhandler fremstilling af mousserende vin efter ”Metode Traditionelle”. Helt som det foregår i Champagnedistriktet i Frankrig. Det er en fordel, at du har lidt viden og erfaring med fremstilling af hvidvin og rosèvin.

Kursusforløbet er på 2 sessioner af 5 timers varighed fordelt over 2 lørdage i tidsrummet kl. 09.00 – 14.00, og finder sted forud for høst af vindruer på vingården. Det overvejes også at lave et grundkursus i juni 2025 med fremstilling af mousserende hyldeblomstvin – afhængigt af interessen herfor.

Prisen pr. deltager inkl. kursusmateriale, kaffe og rundstykke er kr. 1.050,00 inkl. moms. Kurset afholdes med 8 – 12 deltagere på hvert hold. Hvis man kun deltager i et af kursets sessioner er prisen normalt på kr. 650,00 inkl. moms.

Tilmelding
Kursusdatoer er endnu ikke fastlagt for 2025. Du kan tilmelde dig hos Ole på mobil 6040 7700 eller hos Betina på mobil 6177 3462. Send gerne en SMS. Du kan også læse mere på www.lundbykratvingaard.dk eller kontakte Ole for eventuelle spørgsmål.

NB: Bemærk at kurserne er åbne for alle – og tilmelding sker efter princippet om ”først til mølle”…

Kursus 4. Udvidet kursus i fremstilling af mousserende vin

Kurset afholdes på Lundby Krat Vingård, så der er mulighed for at tilgå tingene i praksis – og se hvilket udstyr det kræver at fremstille mousserende vin.

På dette kursus lærer du – udover de praktiske elementer i grundkurset – lidt mere om de mikrobiologiske og kemiske processer i fremstillingen af mousserende vin, hvordan man styrer fremstillingsprocessen – og muligheder for at korrigere, hvis det er ved at gå galt.

Vi kommer bl.a. ind på høst af vindruer, fremstilling af basisvin (hvidvin og rosèvin), proces med malolaktisk gæring, overvejelser om gærtyper, tilsætning af ”tirage”, 2. gæring på flaske, proces med autolyse, ”remuage” i pupitre, halsfrysning og fjernelse af gærprop, ”dosage” (stabilisering og sødme), måling af tryk undervejs etc.

Alt sammen så du begynder at få et billede af, hvad de forskellige trin kan betyde for vinstil og kvalitet af vinen – og så man undgår fejl i fremstillingsprocessen. Der udleveres bl.a. et procesdiagram med beskrivelse af de enkelte trin, opmærksomhedspunkter og anbefalinger om målinger undervejs i processen.

Kursusforløbet er på 1 session af 5 timers varighed i tidsrummet kl. 09.00 – 14.00. Det udvidede kursus finder sted forud for høst af vindruer på vingården. Prisen pr. deltager inkl. kursusmateriale, kaffe og rundstykke er kr. 850,00 inkl. moms. Kurset afholdes med 8 – 12 deltagere på hvert hold.

Tilmelding
Kursusdato er endnu ikke fastlagt for 2025, men du kan forhåndstilmelde dig hos Ole på mobil 6040 7700 eller hos Betina på mobil 6177 3462. Send gerne en SMS. Du kan også læse mere på www.lundbykratvingaard.dk eller kontakte Ole for eventuelle spørgsmål.

NB: Bemærk at kurserne er åbne for alle 
– og tilmelding sker efter princippet om ”først til mølle”…