Tidspunktet for høst varierer for de forskellige druesorter hen over efteråret. Solaris høstes som den første drue til mousserende vin i sidste halvdel af september, når der er et tilfredsstillende sukkerindhold samtidig med en vis syrlighed.
Ultimo september modnes Solaris druerne til hvidvin, og fra midten af oktober efterfølges de af druesorterne Riesel, Muscaris og Cabaret Noir. I slutningen af oktober modnes Pinot Noir – når sæsonen har været lang og varm, og der ikke er gået gråskimmel eller anden sygdom i druerne.
Høsten foregår med håndkraft, hvor der undervejs sker en manuel sortering – så kvaliteten er helt i top til fremstilling af vin.
Efter en nænsom knusning og presning af druerne eller presning af hele drueklaser og gennemløb af forskellige biokemiske processer i vineriet fremstilles hvidvin, rosèvin og mousserende vin (vin med bobler). Mousserende vin fremstilles efter ”Metode Traditionelle” – altså helt som i Champagnedistriktet i Frankrig.
Solaris druerne har i 2020 haft et sukkerindhold svarende til 10 – 12 % alkohol, og i 2021 var sukkerindholdet svarende til 12 – 13 % alkohol. En lille forsøgsmæssig høst af druesorterne Riesel, Muscaris og Cabaret Noir fandt sted i 2022, og her var sukkerindholdet i druerne svarende til omkring 11% alkohol.
Der høstes forholdsvist tidligt i forhold til andre vingårde på samme breddegrad, og det vidner om, at der både er potentiale til et endnu højere sukkerindhold og alkohol %, men også til dyrkning af de mere eksotiske druesorter med et positivt resultat.
Lundby Krat Vingård
– omkranset af skov og bakker ved Aalborg
Adresse
Lundby Kratvej 10
9260 Gistrup
Kontakt
Ole Lundis tlf. 60407700
Betina Lundis tlf. 61773462